Tavoitteena energiatehokas kuivaus

Oulussa pidettiin perjantaina 26.4.2019 englanninkielinen kuivausasiantuntijoiden seminaari, jossa saksalainen asiantuntijavieraamme Thomas Ziegler ATB-tutkimuslaitoksesta Potsdamista kertoi yrttien ja lääkekasvien kuivausprosessien energiatehokkuuden parantamiskeinoista. Tapani Rantapirkola Peskin Palveluista kertoi kuivureiden mitoittamisesta asiakkaan tarpeiden mukaan. Teemu Huotari Oamkista esitteli energiatekniikan opiskelijoien tekemää peräkärrykuivurin rakennesuunnitelmaa.

Tilaisuus tallennettiin youtubeen: Video 26.04.2019

Thomas Ziegler kertoi suorasta kovektiokuivauksesta, konvektiokuivauksesta johon on yhdistetty ilmankierrätys, sekä lämpöpumppuavusteisesta konvektiokuivauksesta, jossa osa sisääntuloilmasta on ulkoa otettua ja osa kuivurin poistoilmaa. Lämpöpumppu on näin ollen rakennettu systeemin sisään. Hän esitteli myös toimintamallin, jossa kuivattava massa siirretään aluksi kuivumaan lämpöpumppuavusteiseen kuivuriin ja kuivauksen loppuvaihe toteutetaan perinteiseellä kovektikuivaimella. “Energian säästäminen kuivauksessa edellyttää osaamista ja kuivausprosessin ymmärtämistä”, totesi Thomas Ziegler. Ohessa linkki esityksen diasarjaan 2019-04-26_Ziegler_Oulu_A4

Tapani Rantapirkola ja Markku Koistinen esittelivät Muonioon tehdyn kuivurisuunnitelman pohjalaskelmia. Asiakas halusi kuivata 50 kg tuoretta kasvimassaa kerralla 40 asteen lämpötilassa ja 24 tunnin kuivausajassa. Näistä lähtökohdista Tapani Rantapirkola johti puhaltimen tehovaatimuksen ja lämpövastuksen koon.

Nostan esiin vielä muutaman asian, joka Thomas Zieglerin vierailun aikana tuli esiin:

Kuivurien suomupeltien välitse pohjalevylle putoilee kuivauksen aikana varsin suuria kasvimassamääriä, erityisesti jos kuivattavaa massaa siirrellään kuivurilavalta toiselle. Pohjalle kerääntynyt kasvimassa on aivan käyttökelpoista tuotetta, ja ainakin Saksassa se käytetään hyödyksi, eli myydään. Tämä edellyttää ainakin sitä, että pohjalevy puhdistetaan joka kuivauserän jälkeen perusteellisesti.

Toinen uusi asia oli kylmäilmapuhallus sadonkorjuun jälkeen. Saksassa on lähes normi, että kasvimassaa tuuletetaan kylmäilmapuhaltimella välittömästi sadonkorjuun tai keruun jälkeen. Tällä estetään kasvimassan itselämpeneminen. Liekö meillä yleisesti käytössä?Ryytiranta_kuivuri

Eija Marjomaan peräkärrykuivuria katsomassa Antti Takalo (vas.), Teemu Huotari ja Thomas Ziegler (oik.).

27.4.2019 jaana Väisänen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s