Kuivuripäivä 12.12.2016 Oulussa Oamk:lla

Joukko luonnontuotealan yrittäjiä ja hankeväkeä oli koolla (fyysisesti ja etänä) maanantaina 12.12.2016 Oamk:lla kuuntelemassa ja keskustelemassa yrttien kuivauksen taiteesta. Asiantuntijoina olivat Markku Koistinen  ja Tapani Rantapirkola Peskin Palvelut Oy:stä. Herrat ovat hankkineet asiantuntemuksensa mm. Lapin Amk:n luonnontuotealan teknologian kehittämishankkeissa KATE ja ELLA vuosina 2006-2007. Tapani Rantapirkola toimi tuolloin ammattikorkeassa opettajana, ja Markku Koistinen projektipäällikkönä.

Kuivausprosessin hallinta on haastava juttu. Miten kuivata energiatehokkaasti ja kasvien arvoaineet säilyttäen? Miten hallitsen kuivausprosessin, niin etten kuivaa liian kuivaksi, jolloin tuotteen laatu kärsii.  Mitä pitäisi mitata ja miten? Kierrätänkö kuivausilmaa vai asennanko lämmönvaihtimen?

Tässä linkit päivän dokumentteihin:

korjattuversio

 

kuivaamisen-seurantamalli2, jossa on laskentapohja kasvimassasta poistettavan vesimäärän ja kuivauksen keston arviointiin (Jaana Väisänen). Alkuperäisen laskelman Mollier-kaaviossa oli virhe lämmitetyn ilman RH-prosentissa (p.o. 5 % eikä 30%).  

kuivuripaiva-oamk-Rantapirkola, jossa lasketaan kuivauksen energiankulutusta ja energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksia sekä esitellään mittalaitteita (Tapani Rantapirkola)

kuivauksen-teoriaa-ja-kaytantoa , jossa mm. eri kasvien maksimikuivauslämpötilat ja kuivausprosessin riskipaikat (Jaana Väisänen).

lapinlaitekehitysta_2-0, jossa esitellään KATE- ja ELLA-hankkeissa kehitettyjä kuivureita ja niihin liittyvää mittaustekniikkaa (Markku Koistinen).

kyltti
Enter a caption

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s